Categories
HV Memoarer

HV-memoarer: 11 dager i grønt i ’11

Innkallelser

På sensommeren 2011 kom det to innkallelser i posten. Først til årets trening, som var den første siden 2008. Rundt en uke senere kom det nok en innkallelse, denne var til grunnkurs lederskap på Værnes. Ingen overraskelse at jeg var satt opp på dette kurset da jeg to år tidligere deltok på lagførerkurs, og grunnkurs lederskap var neste kurs i rekken. Det kurset skulle begynne dagen etter at årets trening var ferdig. Dermed ville det bli 11 dager på rad med grønn tjeneste i slutten av oktober – først fire dager øvelse og deretter sju dager kurs. Var samtidig ganske åpent hvordan det ble med jobbsituasjonen da Namdal Data og Telesenter AS var under avvikling i denne perioden.

Første del av grunnkurs lederskap var nå en e-læringsmodul, som kortet ned kurset med ca en dag. Fullførte denne på ca to timer en kveld noen uker før resten av kurset. Grei skuring med enkelte spørsmål underveis, der man kun trengte litt «common sense» for å svare riktig.

Årets trening

Dette var første årets trening etter at Flatanger var sammenslått med Namdalseid og Osen til ett stort HV-område. Oppmøte ved Solhaug grendehus. Innrykket var litt dårlig organisert og med mye venting. Var så vidt plass til alle i den lille salen i grendehuset. Skulle være leksjonsrullering første dag, deretter feltøvelse andre til fjerde dag. Jeg var i tropp 2, sammen med de fleste andre fra det tidligere Flatanger-området, og hadde fått stilling som troppsassistent for anledninga. På forrige øvelse ble våpenet mitt inndratt av tekniske årsaker. Satset på å få nytt, men endte i stedet med å få et lånevåpen for øvelsen. Dermed ble det lite håp om å levere søknad om komplett våpen.

Leksjonsopplegget minnet litt om forrige øvelse. Sanitet, kart/kompass, samband, maktanvendelse og diverse annet. Mest oppfriskning, men greit å få det inn i skallen. Kunne kjøre heimover igjen utpå ettermiddagen.

Andre dag fortsatte leksjonsopplegget, samtidig som jeg forberedte lagsutstyr og ting og tang til feltøvelsen. Fikk dermed ikke med meg alt. Ble litt kaos nede i kjellerdepotet en stund, men klarte å ordne det jeg skulle. Etter hvert ble tropp 2 etablert ved skytebanen på Sjøåsen. To lag i lagstelt og troppsko (ko = kommandoplass) inne på rommet mellom standplassene. Vår tropp skulle være markører for tropp 1. De hadde tidligere drevet med overvåkning og kontroll og var nå blitt objektsikringstropp, og hadde etablert vakthold på “anlegget”. Tropp 3 skulle fortsette å være en overvåknings- og kontrolltropp som tidligere. Vårt troppsko var tynt bemannet. Troppsjef var innom nå og da, NK-tropp hadde perm pga en nært forestående barnefødsel og vi hadde ikke noen sanitetskorporal. Meg og sambandskorporal var til stede hele tida og sørget for samband mot område-ko på Solhaug. De prøvde å få forbindelse med dem på “anlegget”, men måtte gi opp pga lang avstand. Vi var mellomstasjon og måtte transittere meldinger. Det ble mye regn utover kvelden og natta. Oss i ko hadde heldigvis tak over hodet.

Lagene var kreative og gjorde litt av hvert av markørspill mot de andre troppene. Den mest dramatiske episoden var da en gal mann med øks, alias en av våre lagførere, kom bort til inngangsporten i fullt raseri og hadde tenkt å drepe en av folka der inne. Ble noen ganske vittige meldinger fra tropp 1 som jeg måtte transittere videre mot områdestaben. De fant på noe småtteri senere på natta, men ikke så dramatisk som «øksemannen». Jeg og sambandskorp rullerte ko-vakt med to timer på og to timer av, så det ble lite søvn. Heldigvis berget vi tørre, i motsetning til stakkarene på de to lagene.

Utpå morgenkvisten tredje dag ble det å ta imot matbestillinger fra lagene og melde dem videre opp til staben. Tror det ble litt mer kjøring for henting av mat og andre forsyninger. Vi avbrøt markør-tjenesten på formiddagen for skyting. Pga alt regnet var det bare å få på seg fullt regntøy og fotposer da vi måtte vasse i myra under nærstridsskytinga. Fikk da gjennomført etter hvert.

Så ble det en liten flytteoperasjon utpå ettermiddagen. Vår tropp skulle bistå tropp 1 med oppdraget. Flyttinga gikk greit, men vi fikk en ny utfordring med sambandet. Nå hadde vi ikke en mellomstasjon mellom Solhaug og “anlegget” lenger, og vi hadde ikke ekstra radioer for å sette opp rele. Jeg og sambandskorp fikk assistanse av sambandsoffiser til å prøve å få direkte forbindelse mellom stedene, noe som var ansett som nært umulig. Etter mye prøving og feiling og antenne-vandring fant vi et sted på parkeringsplassen for å sette stor-antenna med en ekstra stang-del for 6 m høyde. Der klarte vi å få forbindelse til område-ko. Antenna ble tjoret fast til en MB og radio-basen ble plassert ombord. Feltlinje ble trukket fra denne og fram til radiopanelet som lå inne i ko-et. Dette fungerte resten av øvelsen. Nå var det felles ko i HV-bua for tropp 1 og 2, så det ble flere folk som delte på skiftene og vi kunne sove mer. Fortsatt under tak, i motsetning til lagsmedlemmene som måtte fyre hardt i lagsteltene for å prøve å holde utstyr og klær tørre. Det var fortsatt heftige mengder regn.

På morgenkvisten fjerde dag var det dags for å pakke ned utstyret og komme oss tilbake til Solhaug for innlevering av lagsutstyr, puss og vedlikehold. Jeg fikk nok å gjøre med logistikken. Nok en gang var det kaos i depot-kjelleren, det var bare å vente til de to andre troppene var ferdig før jeg slapp til. Fikk talt opp og lagt utstyret tilbake i skapene uten noe manko.

Siste post på programmet før avslutning var en lagsvis konkurranse-løype med flere poster der vi skulle prøve forskjellige oppgaver. Jeg var akkurat ferdig med logistikken og ble med ett av lagene i tropp 2. Første post var en sanitetscase oppe i 2.etg. i forsamlingshuset. Ble en del rot, så vi fikk ikke mange poeng der. Andre post var «ADSAM», adskillelse og sammensetting av AG-3 på kortest mulig tid. Jeg meldte meg til å prøve for laget. Gikk radig da jeg hadde det i fingerspissene. Neste post var fyring av primus, der man skulle gå fra kald primus til 1 liter kokende vann på kortest mulig tid. Fjerde post var vaktpost-tjeneste, der det ble gitt poeng for utførelse. Tror det var en kart- og kompass-post til slutt.

Så var det tid for avslutning, og alle var igjen samlet inne i forsamlingshuset. Vårt lag vant post-løypa; det ble poengtert at vi var eneste lag med full score på ADSAM-posten. Premien var hver vår pakke med 3 par ullsokker. Nå var det å komme seg heimover for ca 120 grønnkledde, som endelig kunne komme tilbake til det sivile liv igjen. For min del var det mange grønne dager igjen ennå. Kom meg heim og fikk hengt opp alt fuktig utstyr til tørk og pakket om resten.

Grunnkurs lederskap

Tidlig på morgenkvisten ble det å pakke ned utstyr til tørk som skulle brukes på kurset, få alt over i bilen og komme meg i vei til Værnes for Grunnkurs Lederskap og de siste sju grønne dagene. Denne gangen holdt vi ikke til i «Soldatheimen» som sist, men i to andre bygg av administrative årsaker. Kurset var satt opp litt som en typisk årlig trening: To «befalsdager» med forberedelser av leksjonsopplegg, en leksjonsdag, en dag med skyting og start feltøvelse og deretter to ytterligere dager øvelse og en dag avslutning. Etter administrative ting og noen leksjoner i instruksjonslære og lederskap ble vi delt inn i seks grupper utpå ettermiddagen, ca 7 deltakere pr gruppe. En av kursdeltakerne var makker på min gruppe under lagførerkurset, men han havnet på en annen gruppe. Ganske variert bakgrunn og tjenestestillinger blant oss på gruppa, men trivelige folk. Under presentasjonen av hver enkelt gruppemedlem valgte jeg å inkludere noen ord om usikkerheten og angsten som kan dukke opp i grønn tjeneste, så de andre kunne være klar over dette i tilfelle jeg fikk en blokkering eller reaksjon av noe slag.

Allerede dagen etter skulle første runde elevinstruksjoner holdes, altså at vi skulle praktisere å holde leksjoner for de andre. Kvelden skulle brukes til forberedelser. Vi fikk en bunke med ca 10 emner å holde leksjon i, og bestemte oss for trekning i stedet for å velge selv. Dermed ble det mulighet for å holde leksjon i et emne man ikke hadde vært borti før. Jeg trakk noe slikt som «tilpasning av uniform og knepping av felthette». Kanskje det verste av emnene. Var rimelig usikker på hvordan felthetta faktisk skulle festes korrekt, men fikk en brief av en av de andre på laget. Et annet gruppemedlem hadde aldri ligget i telt i noen militær sammenheng, og trakk «oppsett av 7-dukstelt». Ikke bare jeg som havnet utenfor komfortsonen, med andre ord. Så ikke akkurat fram til dette, men måtte bare hoppe i det. Ingen vei tilbake nå. Forberedelsene ble blandet med grubling og gruing fram til vi tok kveld nærmere kl 2300.

Etter oppstilling andre dag fikk hver gruppe et område der leksjonene skulle gjennomføres. Jeg var første mann ut. Noe nervøst og litt rusk i starten, men tok meg etter hvert inn. Fryktet slakt i evalueringa etterpå, men var visst brukbart gjennomført med litt forbedringspotensiale her og der. Så stod noen av de andre gruppemedlemmenes leksjoner for tur, bl.a. oppsett av 7-duker, oppsett av lagstelt og forberedt stillingsbesettelse. Virket jevnt over greit gjennomført. Etter lunsj var det ytterligere teorileksjoner rundt lederskap, objektsikring og maktanvendelse. Vi fikk fri en stund etter middag, så jeg ble med to gruppemedlemmer på BMP (bamsemums-patrulje) til nærmeste Coop for å handle godis. En av dem fortalte om da laget hans under en øvelse gjennomførte BMP i ordets rette forstand: De entret butikken som en patrulje og holdt rekke-formasjon og brukte tegn og signaler gjennom butikken og fram mot kassa.

Tredje dag var det litt samme opplegg som andre dag. De på gruppa som ikke rakk å holde leksjon i går fikk holdt dem i dag. Var også ytterligere teorileksjoner i plenum. Utpå dagen ble det å forberede opplegg til skytebanetjeneste dagen etter. Først teorileksjon i gjennomføring, deretter planlegging og uthenting av ammo, skiver og øvrig materiell. Gruppene ble delt i to. Oss på gruppe 1 og de på gruppe 2 og 3 skulle rullere på å lede skytinga og å være skyttere. Jeg meldte meg til å prøve meg som standplassleder da jeg hadde erfaring med dette fra DFS-skyting gjennom årene.

Fjerde dag startet i hangar 5, der den 30-meters skytebanen lå. Vi og gruppe 2 og 3 satte opp skivemateriell og gjorde klart ting og tang. Vi fant ikke ut av lydanlegget i hangaren, så vi satset på stemmebruk i stedet. Vet av erfaring at det må brukes mye stemme for å høres klart gjennom dobbelt hørselvern, så jeg brukte det jeg hadde av stemme i «kauke-registeret» under kommandoene etter «hørselvern på». Hadde fått for meg at standplassleder skulle forbli på standplass når skytterne er framme og ser skivene, men fikk høre under evalueringa etterpå at jeg gjerne skulle blitt med fram og sett hvordan folk skjøt, og gitt tilbakemeldinger. OK, lært til neste anledning. Gruppemedlemmer nevnte under evalueringa at de nesten ble skremt av å høre den litt beskjedne og usikre fyren bruke stemme på fullt volum.
Vedkommende standplassleder for en av de andre gruppene kjørte rimelig strengt opplegg da det var deres tur til gjennomføring. Var på tur til å justere siktet på våpenet da jeg kom tilbake etter å ha sett første skive, da hørte jeg fort «IKKE RØR VÅPENET!!!» Ja vel, slik du vil ha det, tenkte jeg da. Ikke lett å skyte inn våpenet om man ikke får lov til å justere siktet. Var også andre som opplevde det samme. Vi nevnte dette under evalueringa etterpå. Greit nok å ha en streng linje mtp sikkerhet, men dette var HV-folk og ikke rekrutter.

Etter lunsj var det gruppe 4, 5 og 6 som skulle skyte. Vi fortsatte med leksjoner i hurtig stillingsbesettelse, tegn og signaler, formasjoner osv. Sammenliknet med lagførerkurset i 2009 funket det noe bedre under gjennomføring. Så ble det tid for forberedelse til «øvelse Føring» etter en kjapp leksjon i maktanvendelse. Opplegget var en feltøvelse over de neste tre dagene, der lagsmedlemmene skulle rullere på lagfører-rollen. Scenariet var som på lagførerkurset: En paramilitær opprørsgruppe fra et fiktivt naboland var observert i distriktet, og vi skulle overvåke og sikre militære installasjoner i nærheten mot mulige anslag. Jeg ble lagfører de første få timene. Ble litt kaos i mørket en liten stund da det skulle hentes ut materiell og skaffes biler og hengere. Vår gruppe skulle etablere oss ved «Hellport» og overvåke trafikken inn og ut av porten for å se etter suspekte biler. I det vi skulle iverksette ble jeg avløst og et annet gruppemedlem fikk lagførerrollen. Jeg fikk en kort lagførerperiode, håpte det ikke var pga dårlig utførelse. På tur dit måtte vi vente i bilen et sted, husker ikke årsaken. Ventetjeneste er kjedelig, så et gruppemedlem dro et improvisert sang-innslag basert på «Wake me up before you go-go», da hev jeg meg på og sang en andrestemme på refrenget. Dette innslaget skapte virkelig begeistring blant de andre.

Etter hvert fikk vi etablert oss med vaktrullering og lagstelt. Befalsmessa lå i gangavstand og vi kunne bruke toalettfasilitetene der. Utover kvelden tok vi også noen streifvakter på gangstien ved elva fram til natta, da ble det kun adgangskontrollpost og fyringsvakt. Klarte faktisk å sove greit innimellom vaktskiftene, sannsynligvis da jeg hadde vært over en uke i grønn-modus.

Påfølgende formiddag tok veileder oss med til skytebanen i hangar 5 for å gi en leksjon i «vaktpostrelatert skyting» – altså skyting i nødverge ved alvorlig trussel mot vaktposten: Først rope «Stopp!», deretter «Stopp, eller jeg skyter!», så varselskudd mot siden, så rettet skudd. Vi fikk en del gjennomføringer på tida vi hadde til rådighet. Nye oppdrag ventet deretter: Første oppdrag var å klarere Lånke leir og se etter mulig innbrudd. Vi dro dit, sjekket det meste av innsida og utsida. Fant bilspor inne på leiren og et oppbrutt skur. Prøvde å melde dette til KO, men fikk ikke forbindelse dit pga lang avstand og mye radiostøy fra Værnes. Litt utpå dagen fikk noen av oss ordre om å plassere oss ved et veikryss og overvåke trafikk inn dit. Vi stod der et par timer uten å se noe suspekt. Så ble det å trekke tilbake til vår base ved Hellport og vente på at nåværende lagfører var på ordremøte. Vi hadde avtalt på forhånd at hun skulle gjøre ett «ring» til en av våre telefoner dersom vi skulle flytte. Dette skjedde, så vi iverksatte umiddelbart pakking av utstyr og riving av telt.

Vi fikk høre detaljene da hun kom tilbake: Vi og tre andre grupper skulle etablere oss i Lånke leir for vakthold, vår oppgave var streifvakt i nedre del av leir. Øvrige grupper tok seg av portvakt og vaktposter i øvre del. Ingen info om ordren til de to siste gruppene, vi mistenkte at de skulle drive markørspill. Vi kjørte inn på leiren og til nedre del, der vi fikk opp lagsteltet etter nedtramping av vissent kratt. Kvelden og natta falt på, vi rullerte vakter på streif og fyring/samband uten en eneste mistenkelig hendelse eller noe aktivitet utenfor. Også denne natta sov jeg brukbart innimellom vaktene. Ca kl. 10 var øvelsen over og tid for nedpakking av utstyr, retur til Værnes og puss/vedlikehold av lagsutstyr og personlig utstyr. Hørte fra gruppe 5 og 6 at de hadde drevet med vakthold et annet sted, også der var det null aktivitet og kjedelige vaktskift. Siste post var, som på lagførerkurset, rengjøring og periodisk kontroll på feltvogner og hengere. Tidlig ettermiddag og ingen flere poster på dagseddelen, så vi slappet av resten av kvelden. Fikk høre at det ikke var avslutningsmiddag på sju-dagers HV-kurs, kun på kursene som varte i 10 dager eller lengre.

Siste dag ble det gruppevis evaluering og individuelle tilbakemeldinger, som sist. Veileder mente at min selv-presentasjon var den ærligste han hadde vært borti fra en kursdeltaker noensinne. Tydelig at det ikke er normal kost å innrømme usikkerhet foran mennesker man kun har kjent en time eller to. Fikk også høre at jeg gjorde det jevnt bra, og anbefalte en stabsstilling. Etter en brief om HVs kursrekker ble det avslutning med utdeling av kursbevis og eventuelle beskikkelser. Jeg fikk ikke noen beskikkelse til lagfører selv om jeg nå var fullt kvalifisert etter de to kursene.

Følte at dette kurset var litt mer utfordrende enn Lagførerkurs gevær. Fysisk var jeg nesten ikke utenfor komfortsonen, men jeg var definitivt der mentalt. Kom meg gjennom det til slutt uten å knele. Dro heimover til det sivile liv igjen og fikk alt HV-utstyr tilbake i skapet, der fikk det stå urørt i halvannet år til neste øvelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *