Categories
Elektro

Restaurering og ombygging av gammel rørforsterker, del 1

For snart et år siden kom jeg tilfeldigvis over en gammel rørforsterker liggende på et samfunnshusloft. Den så ut til å ha tilhørt et kinoanlegg en gang i tida, produsert på 60-tallet. Strøm- og signalkabler var kuttet over. Den ble inspisert kjapt før jeg stjal noen av rørene og la den tilbake der jeg fant den. Siden har jeg tenkt på denne forsterkeren. Hadde vært artig å få tak i den og se hva den kunne brukes til. Bare så synd at jeg er der så sjelden.

Nylig var jeg på det samme samfunnshuset i forbindelse med en lydjobb. Traff en av de ansvarlige for huset og spurte om jeg kunne overta denne forsterkeren; det gikk i orden. Fikk høre at den sist hadde blitt brukt på tidlig 80-tall. Tok den etter hvert med tilbake til “hovedkvarteret” på Ullvaren og plukket av dekselet. Så var det å finne fram penn og papir, få en oversikt over kretsen og tegne opp koblingsskjema.

Framsiden av forsterkeren.

Innsiden av forsterkeren før jeg gikk løs på den.

Info om forsterkeren:
Ingen merke/modell noe sted, men sannsynligvis produsert av Hans H. Knutsen & Co, Oslo. Modularkontakter bak på sidene, sannsynligvis for hurtig forsterkerbytte ved service. 2 EL84 sluttrinnsrør, 2 EF86 og 1 ECC83 i preamp. Alle rør er Telefunken, produsert ca 1963. Solid-state-likeretter. Jackinngang på siden og innganger for venstre/høyre maskin og linje på modularkontakt bak til venstre. Volumkontroll, tonebrytere, jack-høyttalerutgang og meter/bryter for kontroll av rørstrøm og utgangsstrøm på forsida. Høyttalerutgang og strøminngang på modularkontakt bak til høyre. Skrujern-potmetre på sidene for justering av likespenning til venstre/høyre maskins fotocellelesere for lydspor.
Signalgang: Venstre maskin-/høyre maskin-/jack-innganger -> første EF86 som triode -> linjeinngang -> tone- og volumkontroller -> andre EF86 som pentode -> ECC83 som DC-koblet LTP-fasevender -> 2 stk EL84 med katodebias -> ultralineær utgangstrafo -> høyttalerutganger (tapninger målt til ~2 og ~8 ohm). Negativ feedback fra 8ohm-tapningen via RC-nettverk til katoden på andre EF86.

En slik forsterker kan bygges om til flere bruksområder, men jeg hadde primært tenkt lav-watts bassforsterker til øving og innspilling. Jeg har allerede en Epiphone Valve Jr-topp som har blitt brukt til formålet, men den skal etter hvert moddes for fetere gitarlyd.

Første operasjon var å fjerne kretsene for kontroll av rørstrøm og justering av likespenning til maskin-inngangene. Etter det ble det noe ryddigere på innsida – og litt plass helt ute til venstre på komponentkortet. Sjekket også sikringsholderen framme på høyre side. Holderen var merket 2A, men det stod i en sikring på 6A. Denne ble byttet med en på 1A som burde holde i massevis. Samtidig fikk jeg koblet opp et provisorisk strøminntak med ordentlig jording. Så var det klart for å koble opp strøm, høyttaler og elgitar for første test.

Innsiden etter at jeg fjernet unødvendige komponenter.

Slo på forsterkeren og krysset fingrene for at ingenting gikk opp i røyk. Rørene ble etter hvert varme og jeg hørte 50Hz-støy fra høyttaleren. Plugget inn gitaren og prøvde litt. Ble lyd, men stygg vreng da jeg prøvde å dra på litt volum. Gjorde også målinger på innsida. Viste seg at flere kondensatorer lakk likestrøm, deriblant kondensatorene mellom fasevender og sluttrinnsrør. Det fører til helt feil bias på sluttrinnsrørene, som i beste fall skaper den stygge vrengen og i verste fall kan ta knekken på dem. Første pri var å få byttet kondensatorene.

Erstatningskondensatorer hadde jeg ikke liggende, bare noen få jeg hadde plukket ut av annen elektronikk og som ikke var egnet til rørforsterkere. Hadde bestilt kondensatorer og noen andre komponenter tidligere, men tok tid før pakka kom fram. Det ble noen ventedager før jeg kunne få forsterkeren i spillbar stand. I løpet av disse ventedagene fjernet jeg de to modularkontaktene på sidene bak. Fant et strøminntak fra en gammel PC-strømforsyning som passet akkurat inn med litt tilpasning. Fikk også flyttet høyttalerutgangen fra framsida til baksida, rett over strøminntaket. Fikk samtidig forenklet kabling av signal og ground. Plugget opp og slo på for å se om den ga lyd fra seg. Helt stille. Hva i svarte hadde jeg gjort feil nå? Fram med multimeter og måle her og der. Viste seg at ene ledninga til høyttalerutgangen ikke var ordentlig loddet. Fikset dette, så ble det heldigvis lyd.

Innsiden etter flytting av høyttalerjack og montering av ordentlig strøminntak.

Omsider kom pakken med komponentene jeg hadde bestilt, deriblant en samlepakke med Mallory-kondensatorer av ymse verdier fra 1 til 100 nF som tåler 630 V likestrøm. Fram med loddebolten og lodde ut gamle kondensatorer, og inn med de nye. Startet den opp på “dummy load” og målte spenninger. De fleste spenningene så normale ut. Testet den på høyttaler og klarte å spille ganske høyt før den vrengte. Merket at ett av EF86-rørene var mikrofonisk. Ble litt feedback som kunne fortsette selv med forsterkervolum helt av. Neste operasjon var å gå løs på EL84-katodemotstandene og tilhørende bypasskondensatorer. Motstandene målte forskjellige verdier og en av dem virket noe svidd. Kondensatorene hadde lekket elektrolytt. Målte bias til 76 % på ett rør og 99 % på det andre; en stygg ubalanse. Fjernet alle og satte inn en felles 150 ohm effektmotstand med en 680 uF kondensator over for stivere bassrespons. Spenningene så OK ut, bias på sluttrinnsrørene lå på 98 % av max anodestrøm. Akkurat der jeg vil ha det; maksimal effekt uten å tyne rørene altfor hardt.

Etter bytting av flere gamle kondensatorer og motstander.

Nå er sluttrinnet og kritiske deler fikset, men det gjenstår mye før “prosjekt lav-watts rør-bassforsterker” er fullført. Kommende oppgaver: Modifisering og fornying av preamp-kretsen, bytting av filterkondensatorer og bytting av noen av rørsoklene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *